Volontärarbete

Volontärarbete

Volontärarbete i Kenya.

Det är en hel del skandinavier som väljer att göra volontärarbete utomlands för att hjälpa till. Framförallt är det något många ungdomar gör, men det är även ganska vanligt att äldre vuxna åker iväg för att vara volontär. I Kenya precis som många andra länder i Afrika, finns där väldigt mycket man kan göra för att hjälpa till. Här ger vi dig allt nödvändigt man behöver veta innan och vi delar med oss av tips och olika saker man kan göra som volontär i Kenya. 

Man kan välja att antingen boka hemifrån Sverige där man betalar en viss summa för att sedan ha allt ordnat med boende, mat och kontakt med lokala organisationer och liknande. Det gäller att kolla runt på olika hemsidor och jämföra, annars kan man också ordna allting själv genom att ta kontakt med en lokal organisation eller också åka ner och på plats prata med myndigheter och organisationer om att du vill ha ett volontärarbete.

Organisationer som anordnar volontärresor till Kenya; 

 

Volontärarbete med lejonen i Masai Mara.

[nggallery id=1]
Masai Mara som vi skrivit om tidigare är en nationalpark i Kenya, där det finns över en miljon djur. Din uppgift blir att hjälpa till med forskningen om kattdjuren. Främst lejonen men även leoparder och geparder. Du hjälper till att identifiera enskilda kattdjur och rapporterar om deras hälsa tillsammans med erfarna ledare. Väldigt givande eftersom dessa djur är otroligt vackra och fantastiska. Du lär känna dem på ett annat sätt än vad en ”vanlig” människa får göra.

Det är tidiga morgnar som gäller då du åker ut med Jeep för att studera och övervaka kattdjuren, du hjälper även till att rapportera om sampelet mellan befolkningen som bor i Masai Mara (massajerna) och lejonen. Ditt arbete gör stor nytta för lokalbefolkningen som du ofta även får chans att lära engelska plus andra saker som är självklara för oss men inte för dem. Din insats är väldigt viktig för lejonen så att de får ett bättre och mer samspelt liv med lokalbefolkningen. Det finns flera olika svenska företag som anordnar detta tillsammans med lokala organisationer. Varav några är de organisationer som vi länkat till i början av den här artikeln.Massajby

Volontärarbete i en Massajby.

Massajerna är en folkgrupp i Kenya som du säkert hört talas om, kanske ett utav landet mest färgstarka och kända folkgrupper. De är boskapsskötare och jordbrukare men har oftast bara väldigt enkla jordbruk och byar. Din insats är viktig för barnen i dessa byar eftersom du kommer att hjälpa till i skolor. Undervisningen är väldigt viktig för att utvecklingen ska gå framåt, så att dem slipper leva i fattigdom och får en möjlighet att uppfylla sina drömmar.

Som volontär i en Massajby kan du också hjälpa till i ett kvinnoprojekt, där du får chansen att både skaffa vänner för livet men också göra en viktig insats genom ditt volontärarbete. Kvinnorna i Kenya har ofta en ganska låg ställning i samhället, du hjälper till att stärka deras identitet och självkänsla. Undervisar i engelska, matematik, hygien och familjerådgivning.

Kenya ungdomsprojekt

Volontärarbete – ungdomsprojekt.

Det finns även olika ungdomsprojekt man kan specialisera sig mot, där du bland annat kan vara med och spela fotboll, ha hand om träningar och styrketräning.

Fotboll är Kenyas vanligaste sport och det är många ungdomar som drömmer om att bli stjärnor. Det är här du kommer in i bilden och du pratar även med ungdomar angående Hiv/Aids, droger och andra ungdomsrelaterade saker som kärlek och vänskap.

Du kan också som i de andra projekten vara med och undervisa i engelska och andra ämnen. Man kan även hjälpa till att bygga skolor eller renovera. Du kan också lära ungdomar att bli självständiga helt enkelt och att följa sina drömmar. Det är en viktig del av många ungdomsprojekt i Kenya och din roll som volontär är väldigt viktig eftersom du antagligen har lärt dig mycket mer saker i livet som du kan dela med dig av för att bidra till dessa ungdomars utveckling och framtid. Du gör stor skillnad och kommer troligtvis även få vänner för livet och mycket glädje. Folket i Kenya anses i allmänhet vara väldigt vänliga. Klyftorna är dock väldigt stora och ditt volontärarbete kan få fattiga barn och ungdomar att undvika kriminella kretsar och istället försöka få ett bra liv utan att riskera fängelse eller att bli mördad. Målet med projekten är att stärka och upplysa om barn och ungdomars rättigheter.

[nggallery id=2]

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.