Kenyas Kultur

Kenya kultur

Kenyas Kultur

Det östafrikanska landet har väldigt mycket att erbjuda inom alla kategorier och kulturen är absolut inget undantag. Kenya har många olika etniska grupper som alla har sina egna traditioner.

Kikuyu-folket och Luo-folket är två kända etniska grupper med traditioner inom dans, konst och en rik berättartradition. Detta berättar vi mer om lite längre ner och självklart får du veta mer om massajerna.

De flesta kenyaner är kristna, cirka 40% är protestanter, cirka 30% är katoliker. På kusterna hittar man även stora grupper av muslimer, samtidigt som landet även har kvar många afrikanska traditioner och religioner som har blandats med de nya religionerna.

Kikuyu-folket – en del av kenyas kultur.

[nggallery id=5]

Kikuyu heter den största folkgruppen i Kenya. ungefär 7,4 miljoner och tillhör Bantufolken De kommer ursprungligen från centrala Kenya kring huvudstaden Nairobi och Mount Kenya. Modersmålet är Kikuyu som är en del av ungefär 250 olika bantuspråk.

Kikuyufolket var ledande i Mau Mau-upproret mot kolonialmakten för att landet skulle bli självständigt på 1950-talet och sen detta hände 1963 har de också dominerat politiken i landet.

Kikuyu-flickor uppfostras ofta från barnsben att arbeta ute på odlingarna, ta hand om sina mindre syskon och hjälpa till i hemmet. Pojkarna får i stället lära sig sköta boskap i tidig ålder. I den typiska matkulturen hos Kikuyu-folket ingår githeri (majs och bönor), mukimo (mosade gröna ärtor och potatis), Irio (mosade bönor, majs och potatis), grillad get, nötkött, kyckling och kokta gröna grönsaker som grönkål, spenat och morötter.

Kikuyu folket är också förtjust i Nyama Choma som är en av nationalrätterna i Kenya som vanligtvis är gjord av grillat lamm. Rätten serveras ofta med mosade grönsaker och är definitivt något ni borde smaka.

Kikuyu village

Idag har många konverterat till kristendomen, men deras infödda religion liknar Masai-folket och kamba folkets religioner. De dyrkade en enda Gud, vars namn var Ngai, ”the great provider” som bodde på toppen av berget.

De trodde att ursprunget till deras folk var med en enda man och kvinna (som heter Kikuyu och Mumbi) som sattes på jorden genom Ngai. De hade 9 döttrar som gifte sig och grundade kikuyu stammen.

Traditionella Kikuyu familjer kan vara polygama, dvs en man tar mer än en hustru om han kan ta hand om henne. däremot är det också tillåtet för kikuyu kvinnor att ha egna älskare utanför äktenskapet. Alla barn till en kvinna anses vara barn till hennes man, oavsett biologisk koppling.


Masai hoppdansMassajerna – en del av kenyas kultur.

I Kenya är ca 2 % av befolkningen Massajer, trots detta så är dem ganska kända runt om i världen och Kenya förknippas ofta med masai-folket. Masaiernas språk kallas för maa och är gemensamt med samburu-folket.

Massajerna är boskapsskötare och de mäter sin förmögenhet i antal kor man äger. De äter i regel inte nötkött utan har istället får och getter för köttets skull. En traditionell masai-ritual är att dricka blod direkt ur halspulsådern på ett levande nötdjur. Blodet tappas genom ett hål som görs med en pil, det lilla såret på kon läker dock snabbt och den dör inte. Massajerna dricker blodet utblandat i mjölk från kor och den här blandningen anses ge speciella krafter.

Till masai-kulturen hör att både pojkar och flickor omskärs. Man har inte lyckats avskaffa traditionen eftersom de starkaste förespråkarna för omskärelsen är masai-kvinnorna själva. Kvinnorna har en stark ställning inom masai-kulturen. De rakar sig skalliga och använder färgrika smycken och kläder.

Männen är skickliga lejon-jägare och klär sig också i kläder med många olika färger och smycken. Massajerna är kända för sina pärlsmycken i många färger och har ett rykte om sig att vara tappra krigare. En manlig masai kan ha flera fruar och fruarna får ha älskare.

Traditionellt bor masaierna i hyddor gjorda av lera och spillning från kor. Många av dem lever fortfarande på traditionellt sätt och eftersom deras andra inkomstkällor inte räcker har masai-folket gjort turismen till en inkomst. Många turister väljer att besöka deras områden i nationalparken Masai Mara. Turisterna köper både hantverk och tar del av något annat massajer är kända för, nämligen sin hoppdans.

 

Luo – en del av Kenyas kultur.

[nggallery id=6]

Luo-folket är en utav landets största etniska grupper och deras modersmål luo tillhör den nilo-sahariska språkfamiljen. De livnär sig främst på fiske och jordbruk. Dessa står också för en mängd intellektuella arbeten i Kenya. De största religionerna bland luo är i dag kristendom och islam, men delar av den traditionella religionen lever kvar i folktron.

I luoreligionen finns en enda gud, kallad Nyasaye eller Nyakalaga. Man tror att gud finns i alla människor och i många naturfenomen som solen tillexempel, morgon- och kvällsbönen riktas traditionellt mot solen. Luo praktiserar inte omskärelse till skillnad från flera andra grupper i Kenya.

En annan unik Luo sed är att ifall en hustru dör ärver en av hans bröder eller nära släktingar hans änka och måste uppfylla alla hennes äktenskapliga krav. Sorgeprocessen Tero Buru praktiseras fortfarande allmänt. Detta är en unik och dramatisk ceremoni som symboliserar avgång av en älskad.

Musiken är väldigt viktig för deras etniska identitet och har även haft betydelse vid olika ceremonier även dans har haft en viktig roll. Några speciella intstrument som Luo-folket använder är olika slags trummor; nyatiti ett slags stränginstrument; orutu  ytterligare ett stränginstrument; tung ett slags horn och asili ett slags flöjt.

Luo-folket har en rik muntlig litteratur som består av drama, poesi, sånger, gåtor, sagor och historiska berättelser. Det har fungerat som en skola där luo-folkets historia, lagar och traditioner har förts vidare. ”skolan” höll man i en byggnad man kallar för siwindhe, under uppsyn av en kvinnlig byäldste.

Traditionellt bar Luo minimala kläder. Djurhudar användes för att täcka privata delar, men det fanns ingen skam i samband med nakenhet. Nuförtiden används främst ”västliga” kläder men där finns även vissa grupper som lever traditionellt. När det gäller mat är ugali något speciellt och detta görs av majsmjöl som rörs i kokande vatten tills det blir en tjock och slät gröt, man använder det som tillbehör till kött eller i grytor blandannat. Fisk från Victoriasjön är även en viktig del i Luo-folkets kost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.